Journal of Morphological Sciences
http://www.jms.periodikos.com.br/article/587cb4ad7f8c9d0d058b47e6
Journal of Morphological Sciences
Original Article

Knowledge of the human body and healthy food in students of EMEI Barão of Rio Branco/SP by museum of anatomy

Conhecimento do corpo humano e da alimentação saudável em alunos da EMEI Barão do Rio Branco/SP: método de ensino pelo museu itinerante de anatomia

Delavy, R.S.; Frias, R.A.C.; Hayashi, A.M.; Lourenço, B.H.; Padilha, M.H.C.; Broinizi, P.R.B.; Castelucci, P.

Downloads: 0
Views: 296

Abstract

Objective: The teaching of the human body and the importance of healthy food are not adequately addressed in students from 4 to 6 year-old at schools. This project aims to introduce knowledge about human anatomy and nutrition in students from 4 to 6 years of public school education (EMEI). Methods and Results: We analyzed 815 students from EMEI Barão of Rio Branco/SP. The level of knowledge students had about the human body and food was collected by an initial evaluation that was conducted with organs that they had knowledge and which foods they considered healthy. After were performed following activities: 1) lectures of the human body and its adequate food, 2) play activity (theater) about the importance of food and 3) a guided tour for Museum of Anatomy. These activities were made for a period of eight months every 40 days with different themes. This project was approved by the Human Ethics Committee. Moreover, to obtain a standard curve of weight and height for EMEI, were collected weights, heights and ages of students. These results showed that about 4% (boys) and 4.04% (girls) were overweight with possible standards for EMEI. The final evaluation of the project demonstrated there was an increase of citations of organs: brain 15.1%, lung 12.5%, 10.1% bladder, kidney 5.9%, liver 4.5%, pancreas 3.4%, and continued to be cited: heart 20.1%, brain 15%, bone 6.9%, stomach 5.3% and 1.2% blood. The final analysis of healthy foods showed an increase in the percentage of citations: fruits 31.9%, 23.8% beans, vegetables 19.8%, 17.5% meat and water 7.0%. Conclusions: It is concluded that the proposed method for teaching human anatomy and healthy food for students 4 to 6 years of age was effective because there was improvement in knowledge of the human body and healthy foods. Support: Fundo de Cultura e Extensão/USP.

Resumo

Objetivo: O ensino do corpo humano e da importância da alimentação saudável não são devidamente abordadas em alunos de 4 a 6 anos de idade de escolas municipais. Este projeto tem como objetivo introduzir conhecimentos sobre anatomia humana e a nutrição em alunos de 4 a 6 anos de escola municipal educação infantil (EMEI). Métodos e Resultados: Foram analisados 815 alunos da EMEI Barão do Rio Branco/SP. Para obter o nível de conhecimento que os alunos tinham sobre o corpo humano e alimentos: foi realizada uma avaliação inicial sobre quais órgãos eles tinham conhecimentos e quais alimentos elas consideravam saudáveis. Após foram realizadas as seguintes atividades: 1) palestras sobre o corpo humano e a sua alimentação adequada; 2) atividade lúdica (teatro) sobre a importância dos alimentos e 3) uma visita monitorada ao Museu Itinerante de Anatomia. Estas atividades foram feitas por um período de 8 meses a cada 40 dias com temas diferentes. Este projeto foi aprovado pelo Comitê de Ética em Humanos. Além disso, para obter uma curva-padrão de peso e altura para a EMEI, foram coletados pesos, alturas e idades dos alunos. Estes dados demonstram que de 4% (meninos) e 4,04% (meninas) estavam com possível sobre-peso para os padrões da EMEI. A avaliação final do projeto demonstrou que houve aumento de cit ações dos órgãos quanto comparado a avaliação inicial de: cérebro 15,1%, pulmão 12,5%, bexiga 10,1%, rins 5,9%, fígado 4,5%, pâncreas 3,4% e, continuaram a serem citados: coração 20,1%, cérebro 15%, osso 6,9%, estômago 5,3% e sangue 1,2%. Com relação aos alimentos saudáveis, na análise final houve aumento em percentagem de citações de: frutas 31,9%, feijão 23,8%, verduras 19,8%, carne 17,5% e água 7,0%. Conclusões: Conclui-se que o método proposto de ensino sobre anatomia humana e da alimentação saudável para alunos de 4 a 6 anos de idade foi eficiente pois houve melhoria no conhecimento do corpo humano e dos alimentos saudáveis. Apoio: Fundo de Cultura e Extensão da USP.
587cb4ad7f8c9d0d058b47e6 jms Articles
Links & Downloads

J. Morphol. Sci.

Share this page
Page Sections